Noorderlicht 3

In het Noorderlicht

Op de plaats van het voormalige hoofdkantoor van de Zwolsche Algemeene aan de Oudenoord, beter bekend als de oude Sociale Dienst, is een nieuw woonwerkgebouw verrezen. Toen bleek dat het bestaande kantoor zich niet leende voor herbestemming tot woningen moest dat plan van Ector Hoogstad plaatsmaken voor een nieuw ontwerp van Klunder Architecten; een 17 verdiepingen tellend gebouw met een smalle woontoren boven een brede plint met kantoren op loopafstand van het centrum. De modelwoning werd halverwege 2013 opgeleverd. Hoe staat het complex er inmiddels bij?

De zorgvuldige architectuur met een afgeronde glazen hoek, inpandige balkons met glazen balustrades en het gebruik van donkere reliëfrijke baksteen en glad beton geven het gebouw een  krachtige uitstraling. Toch is het nog niet helemaal geworden wat een van de opdrachtgevers, Borghese Real Estate, op de website van makelaar Lauteslager omschrijft als “een verticale stad waar je 24 uur per dag aangenaam kunt verblijven”. De kantoorruimte in de vooruitgeschoven glazen ronding is niet verhuurd en de beloofde horeca in de plint en op de bovenste verdieping moet nog komen. Wel is Fit For Free, dat bijna de gehele begane grond aan zowel de Oudenoord als de Westerdijk in beslag neemt, mateloos populair. Ook de sociale levendigheid is volgens bewoonster Minke Mulder prima in orde: “Je kent al je buren en iedereen groet elkaar. Bijna iedereen is hier gelijktijdig komen wonen. Dat schept een band.” Ook het gemeenschappelijke dakterras, dat is ingericht met houten vlonders en een pergola, wordt volop gebruikt voor een avondlijke barbecue, borrel of ochtendyoga.

"Verticale stad" In het Noorderlicht werkt alleen in de plint en op het dak

De kant aan de Westerdijk op het noordoosten ligt er op een zonovergoten middag in mei toch een beetje somber bij. Buiten staan lukraak bosjes fietsen geparkeerd.  De ondergrondse parkeerplaatsen en die op de eerste verdieping zijn  alleen met de lift of een erg steile trap bereikbaar. Een enkeling heeft zijn fiets op het kleine inpandige balkon weten te manoeuvreren. Voor Fit For Free is nog niet in fietsparkeerplekken voorzien. Het rafelige Zijdebalenterrein wacht geduldig op ontwikkeling, net als de tijdelijk ingerichte openbare ruimte. Een brede, steile betontrap aan de Westerdijk leidt naar de compacte binnentuin. Het geplande sedumdak met verschillende mossen en grassen boven de garage bestaat in praktijk uit kunstgras met glazen koepels, die de associatie met een “teletubbielandschap” oproept. Als landschapsarchitecte ziet Minke Mulder hier direct de gemiste kans. “Maar de appartementen zijn bijzonder aangenaam, goed afgewerkt en voorzien van luxe apparatuur, met hoge plafonds, hoge ramen en, het moet gezegd, een hoge huur. En met een fenomenaal uitzicht.“

Noorderlicht 1
Noorderlicht 2
Noorderlicht 3
Noorderlicht 4