ZW_zingen in de gebedsruimte

Boeddha verrijkt Zuilen en vice versa

Waar zijn we? In Zuilen, Adriaan van Bergenstraat. Hier is de voormalige gereformeerde kerk, later een snookercentrum, omgevormd tot een Chinees Boeddhistische tempel. Op vrijdagmiddag staan de deuren van de tempel wijd open en klinkt uitnodigend gezang van vrouwen. In de gebedsruimte achter de entree bedekt een grid van nissen met goudkleurige boeddhabeeldjes de wanden links en rechts. Op het plafond een schildering van wolken, voorin de ruimte drie grote beelden, eveneens goudkleurig. Buiten beelden van boeddha’s en leeuwen en naast de deur een laag tafeltje met wierook. Een kaalgeschoren vrouw in boeddhistische gewaad schrijdt naar buiten, buigt links en rechts naar de straat, buigt naar de wierook.

In de entreeruimte treedt een glimlachende vrouw mij tegemoet. Foto’s maken is geen probleem voor hen, eerder voor mij. Voor hen is niks een probleem, lijkt het. Ik krijg een paar sloffen aangereikt voor over mijn schoenen en schuif even later wat stuntelig mee tussen de rechte rijen geborduurde kussens op de vloer, die zijn afgedekt met doorzichtig plastic. De boeddhistische vrouwen zigzaggen in twee rijen door de ruimte, zingen, buigen naar voren en naar opzij, slaan op een gong en trom. Even later sluiten twee Nederlandse dames achter mij aan, net zo vriendelijk en vanzelfsprekend als deze oosterse wereld zich in Zuilen manifesteert.

Het geld voor de nieuwe tempel is bijeengebracht door de Chinese gemeenschap in Nederland, een initiatief dat werd geleid door de Chinees-Nederlandse uitbater van Wok De Malle Jan aan de Gageldijk.

ZW_voorgevel
ZW_trom achterin gebedsruimte
ZW_zingen in de gebedsruimte
ZW_entree
ZW_rechter wand gebedsruimte