Opgefrist Fruitkwartier

Nadat de laatste bewoners hun huizen aan de Abrikoos-, Druif- en Meloenstraat in 2010 hebben verlaten, is er veel veranderd in de Fruitbuurt. Terwijl de noordelijke helft van deze deelwijk van Ondiep nog in afwachting is van sloop en nieuwbouw, is het voor de gelegenheid tot `Fruitkwartier’ omgedoopte stuk tussen het Ondiep, Vecht, Anton Geesinkstraat en Laan van Chartroise, al aan de beurt geweest. In opdracht van woningcorporatie Mitros, die het grootste deel van de huurwoningen in Ondiep in handen heeft, zijn hier 57 koopwoningen en 62 huurwoningen (waarvan enkele zorgwoningen) gebouwd.

Door: Froukje van der Meulen

Sinds 2007 is Ondiep verwikkeld in een groot stadsvernieuwingsproject. De vorderingen worden door architectuurhistorici met argusogen gevolgd: hoewel er vanaf de jaren zeventig in Ondiep veel is gerenoveerd, is de stedenbouwkundige structuur altijd grotendeels onaangetast gebleven. Hoeveel concessies aan het authentieke karakter van de wijk moeten er gedaan worden ter verbetering van het leefklimaat?

Uitvoerend architect is Walter Zeinstra, die ook de nieuwbouw in het Kleine Wijk heeft ontworpen. In het ontwerp voor het Fruitkwartier heeft hij met historiserende nieuwbouw geprobeerd aan te sluiten bij de oorspronkelijke bebouwing. Het expressieve gebruik van rode en paarse baksteen en de dwars geplaatste mansardekappen zorgen voor een vertrouwd jaren dertig gevoel. De opvallende hoekelementen, die de oorspronkelijke bebouwing kenmerkten, zijn teruggekomen: sommige rijtjes huizen zijn voorzien van een traditionele trapgevel, andere kregen een moderner aandoend, abstract kanteelelement van aluminium op de bovenste verdieping. Centraal in het Fruitkwartier ligt het nieuwe Bosbesplantsoen. Dit was een wens van de bewoners die inspraak in de plannen kregen: meer groen in Ondiep.

De ruim uitgevoerde sociale huurwoningen en koopwoningen vormen op het oog een harmonieus geheel. Verschil tussen huur en koop is in de smalle straatjes niet direct herkenbaar. Hooguit verraadt de aanwezigheid van diepe achtertuinen met berging en parkeerplaats in enkele straten dat het om koopwoningen gaat.

Nette koopwoningen trekken hoogopgeleide tweeverdieners naar de van oorsprong volkse buurt. Met deze kleinschalige en traditionalistische nieuwbouw, waarbij trouw is gebleven aan de oorspronkelijke architectuur en stedenbouwkundige opzet, is het dorpse en besloten karakter behouden. Maar het is niet alleen de architectuur die de wijk tot een succes moet maken. De bezieling zal van de bewoners moeten komen.

Locatie: Fruitkwartier, Ondiep
Ontwerp: Walter Zeinstra, Zeinstra Veerbeek Architecten, Den Haag
Opdrachtgever: Mitros projectontwikkeling bv
Aannemer: BAM woningbouw
Type project: nieuwbouw
Functie: woningbouw