Straatjutten leidt tot onverwachte ontmoetingen

De afgelopen weken zijn de straten van Leidsche Rijn, Wittevrouwen en Kanaleneiland afgestruind door twee Utrechtse ontwerpers met een bakfiets. Al straatjuttend en rondvragend hebben Rikkert Paauw, eigenaar van het ontwerpbureau Stortplaats van Dromen en grafisch ontwerpster Jet van Zwieten ongebruikte bouwmaterialen en oude meubels verzameld. Lokale winkeliers konden hun afgedankte interieurs kwijt en buurtbewoners doneerden restjes hout van zolder. Zo is in elke wijk een container gevuld met gevonden materiaal uit de buurt, waarvan drie huisjes zijn gebouwd.

Door: Froukje van der Meulen

Het resultaat is van 5 tot en met 10 mei op de Neude te zien: de drie bouwwerken vormen samen een paviljoen met bar, genaamd Straatlokaal. Straatlokaal wordt voorzien van een eenvoudige programmering met muziek, ontbijtdebatten en sprekers uit de wijken. Met videomapping wordt op de desbetreffende onderdelen het verhaal achter de gevonden materialen geprojecteerd. Denk hierbij aan een portret van een buurtbewoner of beelden van een rommelzolder, verbouwing of braakliggend terrein. Muziek en soundscapes (door Sonostruct~ en Jacob van de Water) die tijdens het verzamelen zijn opgenomen, klinken door het paviljoen. Bezoekers krijgen zo een gelaagd inkijkje in drie heel verschillende Utrechtse wijken.

Het is niet de eerste keer dat Rikkert en Jet onder de naam Foundation Projects de straat op gaan. Na soortgelijke projecten in Wenen (Vienna Design Week, 2010) en in Milaan (Public Design Festival, 2010 en 2011), gaan de ontwerpers nu voor het eerst in thuisstad Utrecht aan de slag. Ze hopen zo hun eigen stad in kaart te brengen, waarbij ze zich in elk van de drie wijken laten leiden door onverwachte straatvondsten en spontane ontmoetingen. Foundation verbindt daarmee mensen met verschillende achtergronden: van buurtbewoners, straathangers en lokale winkeliers tot architecten en designliefhebbers. Op de Neude vormt Straatlokaal dus bovenal een ontmoetingsplek waar mensen elkaar hun oude spullen laten zien en samen koffie drinken.

Wat: Straatlokaal, een sociaal ontwerpproject van Foundation Project i.s.m. Born Digital en Sonostruct~
Wanneer: 5 t/m 10 mei 2012 Waar: Neude, Utrecht
Meer info: www.foundationprojects.eu