Een passend gebouw voor voetbalgek Ondiep

Na de grootschalige sloop en nieuwbouw van woningen krijgt de stadsvernieuwing in Ondiep zijn beslag in nieuwe voorzieningen. Ze zijn gebundeld in één gebouw, zoals tegenwoordig gebruikelijk is. De buurtbewoners doopten hun nieuwe multifunctionele accommodatie (MFA) ´De Speler´. Hiermee verwijzen ze naar de aangrenzende velden van voetbalclub DHSC en het naastgelegen Cruyff Court, maar ook naar de sportzaal, toneelzaal en fitnessvoorzieningen in het gebouw. Bovendien gaat het gebouw als ontmoetingsplek ook zelf een rol spelen in de buurt.

Door: Martine Bakker

De MFA ligt in het nieuwe Thorbeckepark langs de Thorbeckelaan. Het is ontworpen door De Zwarte Hond, in Utrecht vooral bekend van grootschalige projecten in Overvecht (Loevenhout) en Hoograven (’t Goylaan), waar baksteen overheerst. Ook hier overheerst baksteen – in het clubgebouw van DHSC, in de stijlvolle Rietendakschool en in de drie appartementengebouwen die er gebouwd worden naar ontwerp van Steenhuis Bukman architecten. De MFA komt daarmee vergeleken wat hip en kil over. Het is een fors gebouw van vier tot vijf bouwlagen, bekleed met melkwitte gevelpanelen. De raamvlakken zijn ritmisch over de gevels verdeeld in brede witte lijsten. De plint is afgewerkt met glas in groene lijsten, bedoeld als etalage, maar door de gebruikers nu al dichtgezet met luxaflex. De melkwitte platen reageren op de intensiteit van het zonlicht en vallen soms bijna weg tegen de lucht. De groene kozijnen en deurposten op de begane grond sluiten aan bij het omringende groen.

De inrichting van De Speler is robuust. Het bierblikje van Euroshopper dat op paasmaandag 2012 in de gang zwerft toont daar misschien het gelijk van aan, maar de keerzijde van deze stevige eenvoud is een vreemd neutrale sfeer. De kleurstelling is wit, grijs en rood. De draagconstructie is zichtbaar gelaten, zij het dat de hoekige stalen dragers zijn verzacht met een kunststof omhulsel. De indeling is helder, alle ruimten zijn te bereiken via een centraal portaal met rode trappen. De grote zaal op de begane grond heeft een brede rode trap annex tribune. De Speler is kortom een stoere ontmoetingsmachine. Dat de buurtbewoners hier toch graag de polonaise zullen lopen komt vooral door de situering. Het gebouw ligt chic in het groen, aan het verlengde van de centrale Boerhaavelaan, prominent voor de entree van het DHSC-complex, in voetbalgek Ondiep. En het helpt natuurlijk ook dat deze MFA als een enorme lampion oplicht in het donker.

Wat: De Speler, multifunctionele accommodatie
Architect: De Zwarte Hond
Uitvoering: Heijmerink TBI Bouw / J .P. van Eesteren
Ontwerp & realisatie: 2008 – 2012
Locatie: Thorbeckepark (Thorbeckelaan, t.o. Boerhaavelaan)
Oppervlakte: 4520 m2
Programma: Sport- en wijkvoorzieningen
Opdrachtgever: Mitros Projectontwikkeling
Exploitatie: DMO Gemeente Utrecht, Ludens, Portes