9.00 uur – ontbijt
Yoghurt Barn, Vinkenburgstraat 15
In een vergeten zijstraatje van de Neude bevindt zich sinds kort de Yoghurt Barn. Zoals de naam al zegt, staat yoghurt hier centraal. De Barn gaat voor pure producten en gebruikt enkel biologische zuivel. Voor de echte foodies biedt de yoghurtkaart biologische soja-, geiten- en kokosvarianten. En natuurlijk ontbreekt het biologisch afbreekbaar servies niet. Het is een knusse boel waar vooralsnog vooral moeders met jonge kinderen komen.

een strakke, hippe vertaling van een boerenschuur

Qua uiterlijk laat de Barn zich omschrijven als een strakke, hippe vertaling van een boerenschuur. Het interieur bestaat uit een aaneenschakeling van sferen, culminerend in het ‘boerenschuurgevoel’. De entree is wit en licht en hier is het oorspronkelijke karakter van het pand aan de Vinkenburgstraat nog goed af te lezen. Witte muren, een ruwe betonnen vloer, industriële lampen en een strak-betegelde bar. Hoe verder je de Yoghurt Barn inloopt, hoe meer het gevoel van een knusse schuur gaat overheersen. Dit schuurinterieur is als een doos het pand ingeschoven. Zachte, houten vloeren, muren en plafonds vormen samen de nieuwe binnenste schil van het pand. Helemaal achterin bevindt zich een kinderhoek, als een geheime hut. Deze is dan weer niet van hout, maar juist helemaal grasgroen. Hier grazen de speelgoedkoeien.

De Barn in Utrecht is een succes. En succes smaakt naar meer. Dus inmiddels kent het yoghurtconcept ook vestigingen in Den Bosch, Amsterdam en Haarlem. -AS

Yoghurt Barn

Yoghurt Barn, Vinkenburgstraat 15

11.00 uur – koffie
Rose & Vanilla of het O-Café, Amsterdamsestraatweg
Met de komst van het water ontwikkelt de kop van de Amsterdamsestraatweg zich tot een nieuwe hot spot. O-café en Rose & Vanilla hadden dat al vroeg in de gaten en zaten hier reeds voor het water terugkwam en de stoep werd verbreed en heringericht. Het was het wachten waard. Bij O-café kun je op een zonnige hoek terecht voor een extra boterham en koffie, de stroom fietsers en auto’s op gepaste afstand. Het interieur en de huisstijl van O-café zijn niet bijzonder, op de kaart staan de geijkte lokale, biologische, eerlijke producten. Hier maakt de locatie het verschil.

Rose & Vanilla oogt als een taartenbakkerij uit een sprookje

Rose & Vanilla bevindt zich iets verderop en oogt als een taartenbakkerij uit een sprookje. Achter de grote ramen zijn bakkersvrouwen in de weer met mutsen op hun hoofd, er staan spannende deegmachines en ovens, de toonbank heeft een verlokkende vitrine. Taart is hier niet zomaar iets, voor niet zomaar iemand, dat merk je aan alles. Zachtrose, wit, geel en lichtblauw overheersen en dat is volkomen legitiem. De bakkerij staat garant voor biologische en gecertificeerd glutenvrije producten. Voor iedereen genieten van de taart dus op het minuscule terras, maar ook van de bakkerij zo pal aan de straat. -MB

IMG_5997_ZW

Rose&Vanilla, Amsterdamsestraatweg 11

13u30 – lunch
SLA, Voorstraat 52
In de Voorstraat wint het uiterst gezonde eettentje SLA aan populariteit. SLA heeft een boodschap: ‘verander je manier van denken over eten en je verandert jezelf’. De naam zegt het al, hier kun je terecht voor verschillende soorten salades waarvan je de ingrediënten zelf mag samenstellen. Heb je even geen inspiratie, dan kies je een salade die SLA al voor je heeft bedacht. Maar soep en hummus behoren ook tot het assortiment. De ingrediënten zijn biologisch, net zoals de bier en de wijn. Het menu biedt een rijke keus voor de vegetariër, de verantwoorde vis- en vleeseter en de veganist. Health freaks en foodies halen hier hun hart op. Ze hebben er wel wat centjes voor over om te genieten van een versgeperste smoothie van zwarte bes, peer, gember, wortel en bloemkool.

Bij binnenkomst valt meteen de kasconstructie op, van warmgewalst staal, de ‘SLA-kas’. Daarin is de saladebar opgenomen die afgewerkt is met pistachegroene achthoekige tegeltjes. Achterin de SLA-kas staan de sapcentrifuges, met daarboven de verse groenten en fruit zichtbaar in mandjes aan de muur. Met een grote glimmende Italiaanse koffiemachine wordt cappuccino met amandelmelk bereid. Lekker met een stuk suikervrije cheesecake er bij. De ruimte doet licht aan door de lichtblauw-grijze gietvloer en witte muren. Planten hangend aan het plafond, de muur of in een glazen stolp op tafel geven het gevoel dat je je in een binnentuin bevindt. Aan de muur hangen ingelijste tekeningen van een doorsnede van een avocado, de kiem van een aubergine en kruidenplantjes, als uit een oud biologieboek.

de ‘SLA-kas’, een kasconstructie van warmgewalst staal, is een eye-catcher

Magazines als de Flow, Happinez, Yoga Magazine en Sante zijn er om in te kijken terwijl je de salade oppeuzelt. Hier vang je gesprekken op over de yogales, de mindfulnesstraining, hypnosebehandelingen om beter te kunnen ontspannen en stress te verminderen. Niet alleen (yoga)dames hebben hun weg naar SLA gevonden, ook mannen zijn bezweken voor het konijnenvoer en de thee met citroen en kurkuma. -ZS

IMG_3211

SLA, Voorstraat 52

16.00 uur – koffie of een frisje
CycleWorks, Weerdsingel Westzijde 18
De fietsenmaker aan de Weerdsingel Westzijde oogt bescheiden. Achter de glazen schuifdeuren in deze winkel en werkplaats bevindt zich evenwel het hippe hart van de Utrechtse (race)fietswereld. De Fietskoerier Utrecht is hier gevestigd en iedereen kan er zijn racefiets of mountainbike laten repareren. In de ongepolijste bedrijfsruimte zijn oogstrelende fietsaccessoires geëtaleerd aan rekken van metalen buizen, in glazen vitrines of gewoon op de grond en aan de wand. Aan de ruig-houten bar kun je koffie en drankjes van Frits Kola bestellen en de nodige energieverstrekkende repen. Midden in de ruimte staat een ongecompliceerd bruin bankstel, dus je hoeft niet bang te zijn dat je de bekleding met een beetje kettingsmeer verprutst. Door de dakramen is het verrassend licht. Hier zit je heerlijk. Beetje over fietsen praten, wat wil een mens ’s middags nog meer? -MvD

Cycle works

CycleWorks, Weersingel Westzijde 18

18.00 uur – borrel
Oproer, CAB-rondom 90
Achter oefen- en concertruimte dB’s in het pand van het voormalige Centraal Autoherstel Bedrijf Utrecht is sinds januari dit jaar Utrechtse brouwerijpub annex restaurant Oproer gevestigd. De fabriekshal is een ontwerp van Sybold van Ravesteyn, ook wel Nederlands meest gesloopte architect genoemd, en is gebouwd in 1949 toen soberheid troef was. De brouwerij zit dan ook in een ruimte zonder toeters of bellen en de nieuwe inrichting speelt hier op in. De prefabbetonplaten van het dak zijn gewoon zichtbaar, de bar staat los in de ruimte, eten komt uit een houten inbouwhokje, de ijs- en wasmachines staan tegen de wand en de tanks met het smaakvolle bier in wording staan blauw aangelicht te kijk.

De brouwerij zit in een ruimte zonder toeters of bellen

Het bier smaakt heerlijk, de akoestiek is verrassend prettig en aan de drukte te zien, weet een breed publiek de plek te vinden en het veganistische eten te waarderen. Dat valt mee nu je links en rechts om de oren wordt geslagen met reclames voor bier, bitterballen en braadworst. Vooral de zeewierburgers gaan goed samen met de donkere Imperial Oatmeal Stout, dat in fikse flessen wordt geserveerd. Op een sofa tegen de verwarming is het goed toeven. Sterker nog, na zo’n fles bier wil je eigenlijk niet meer weg. -MvD

oproer

Brewpub Oproer, CAB-rondom 90